Bra hundägare

Det är härligt att ha en hund och kanske dubbelt så härligt att ha två. Men det är en del saker som måste klaffa för att det ska bli sådär riktigt bra. En hund är ju en levande varelse och den har med sig många instinkter och beteenden redan när du hämtar den lilla valpen. Även om den är van vid människor kommer den att ha kvar sina instinkter som ibland tar över när de tröttnar på sin husse eller när de helt enkelt upptäcker något mer intressant. Den rymmer.

Hundbur eller rastgård

De flesta hundar behöver någon form av hundbur när de färdas i bilen. Då är det viktigt med en stabil och godkänd bur där hunden kan färdas säkert och bekvämt. För hundägare som har tillgång till en trädgård är det skönt med staket så hunden kan springa fritt men det kan också vara praktiskt med en riktigt bra rastgård om hunden behöver vistas ensam ibland men ändå kunna vara utomhus. I rastgården bör det också finnas en upphöjd liggplats och ett skyddande tak i någon del. För mer flexibla ändamål finns flyttbara hundhagar, något som är väldigt praktiskt för den som till exempel åker på husvagnssemester eller vill kunna hyra en stuga någonstans, men ändå vill kunna ha sin bästa vän i närheten utomhus utan att behöva binda den.

Jaktinstinkt

I stort sett alla hundraser har en jaktinstinkt. Den kan vara olika stark och fungera på olika sätt. Drivande jakthundar vill springa efter villebrådet under ihärdigt skällande medan en vallhund kanske hellre jagar ihop en flock genom förflyttning och ihärdigt stirrande. Dessa beteenden är väldigt användbara för den som är jägare eller djurägare, men kan bli väldigt jobbiga i andra sammanhang. Då behövs någon form av djurgrindar som hägnar in antingen hunden själv eller också de där andra djuren som hunden inte ska kunna komma åt att jaga.