Farligt i naturen för hunden

Hundar kan få fästingar

Det finns många faror som lurar i naturen för våra fyrfota vänner. Ormar och fästingar är kanske det man tänker på först, men även skräp och mat som människor lämnat kvar kan utgöra en fara för hundar. Var alltid uppmärksam när ni är ute och går och låt inte hunden springa lös i naturen under sommarhalvåret. Undvik områden där du vet att det finns huggormar. En nyfiken hundnos som kommer för nära en orm kan få ett bett och har du otur kan det gå riktigt illa. Då gäller det att snabbt få hunden till veterinären.

Hundar brukar inte vaccineras mot fästingburna sjukdomar, men det finns flera olika sorters fästingmedel som förhindrar att fästingarna sätter sig på hunden. Borrelia är en lurig sjukdom som kan drabba hundar som blivit fästingbitna och de kan få liknande symptom som människor. När du ser över vad din hund har för skydd mot fästingar kan du fundera på om kanske även matte eller husse behöver en vaccination tbe eftersom det är något vi faktiskt kan skydda oss mot. Nackdelen med flera fästingmedel till hundar är att fästingen kryper runt en stund på hunden, men vill inte bita. Då kan den istället krypa över till dig.

Hundar kan få fästingar

På apoteket kan du hitta fästinghalsband. Det är ett vitt, gummiliknande halsband du sätter runt hundens hals och som den har på sig hela säsongen. Halsbandet utsöndrar ett medel som gör att fästingarna undviker hunden. Det finns också andra fästingmedel, till exempel droppar som du droppar i hundens nacke. Är hunden stor kan du behöva förstärka med några droppar strax ovanför svansfästet.

Gör ditt eget fästingmedel

Om du inte tycker om att ha kemikalier intill huden på din hund eller om du har små barn som du inte vill ska vara nära de starka ämnen i fästingmedel, kan du prova att göra eget fästingmedel. Koka upp en liter vatten tillsammans med en sked rosmarin, en sked timjan, en vitlöksklyfta och pressad citron. Eventuellt kan du ha i lite vinäger också. Badda hundens päls med den färdiga vätskan. Hunden kommer förvisso att lukta som en maträtt, men fästingarna gillar inte lukten.

Gör ditt eget fästingmedel

Ett mer okänt alternativ till fästingmedel är bärnstenshalsband. Det är viktigt att det är äkta bärnsten och inte någon kopia. Det finns inga vetenskapliga studier om huruvida det verkligen fungerar, men många har provat det och är nöjda. Bärnstenen sägs bli negativt elektrostatiskt laddad när den gnids mot hundpäls och det tycker inte fästingarna om.

Det finns många faror som lurar i naturen. Kvarglömda grillar med köttrester eller krossade glasflaskor utgör uppenbara faror för hundar som springer runt lösa vid grillplatser eller campingar. Huggormar kan vara farliga, även om risken att träffa på dem inte är så stor. Det de flesta är rädda för är dock fästingar och nu har man dessutom hittat en ny sorts fästing som kan vara dödlig för hunden och även sprida sjukdomar till människor. Tänk på att skydda dig själv med en vaccination och din fyrfota vän med fästingmedel.