Den första tiden i det nya hemmet  

Nu har du hittat en hund som du önskar ta hem och det är dags att börja förbereda sig. Det är viktigt att komma ihåg att valpen precis har tagits från sin mamma och att allt runtomkring är spännande, men kan bli mycket läskigt.


För att göra hemkomsten så behaglig och rolig som möjligt för valpen gör man gott i att förbereda både sig själv, eventuella photo-1424709746721-b8fd0ff52499familjemedlemmar och även hemmet för att passa nykomlingen. De allra flesta uppfödare av god kvalité ser till att valpen är avmaskad, vaccinerad och chippad, men det är upp till den nya ägaren att se till att hunden förblir frisk och det är därför viktigt att man skaffar sig en försäkring för hunden. Olyckor är lätt framme när man ska utforska världen och kostnaderna kan bli fruktansvärt dyra om man inte har en ordentlig försäkring. I vissa fall kan kostaderna bli så höga att man inte har råd att ge hunden den veterinärvård som krävs om man inte har en försäkring.

En uppfödare kan ge bra råd om vilken kost valpen är van vid. Trots att den förmodligen är väldigt liten har den ändå börjat äta riktigt foder och för att undvika magsmärtor eller allergier måste man lyssna noga till uppfödarens råd och information.

Se till att valpen har en mjuk och omstoppad plats att vila på och se till att den alltid får vara ifred från andra djur eller barn när den väljer att vila eller sova. Finns möjlighet så fråga uppfödaren om du får med någon filt eller liknande som luktar hemma och ger hunden trygghet den första tiden. Hos ordentliga uppfödare brukar detta vara standard, men erbjuds det inte så våga fråga.


photo-1456081445129-830eb8d4bfc6Kom ihåg att en liten valp aldrig får lämnas ensam den första tiden. Valpar hittar på mycket bus och kan även känna sig ensamma och rädda om de plötsligt blir lämnade utan någon trygg källa att vända sig till.

För att kunna erbjuda sin nya valp ett tryggt hem där den vågar växa i sig själv och bli en del av familjen är det viktigt att hela familjen är väl förbered på den nya ankomsten.