För- och nackdelar med strypkoppel

Ett strypkoppel, eller mer korrekt ett stryphalsband är ett halsband i kedja eller typ. Det kan dras åt som en snara runt hundens hals. Denna typ av halsband är mycket vanliga och finns också i varianten halvstryp som inte är lika kraftiga effektmässig. Ofta används dessa halsband på stora och starka hundraser som inte kan kontrolleras på något annat sätt. Dessa typer av halsband finns i flera olika storlekar, och de finns också till mindre hundar. Det är viktigt att tänka på att man köper rätt storlek. Är halsbandet för litet kan det strypa hela tiden, och är det för stort kan hunden slinka ur halsbandet. Det har under lång tid pågått diskussioner om strypkoppel och deras funktioner. Många anser att de inte är speciellt effektiva, utan tvärtom farliga, medan andra förespråkar strypkopplen som mycket bra alternativ till selar och annat. I denna text kommer vi att ta upp flera fördelar och nackdelar med just strypkopplet.

Fördelar med strypkopplet

Om man har en hund är det viktigt att man kan kontrollera den. Många hundar drar i kopplet och är det en liten hund kan man ofta orka hålla den men dragandet blir mycket irriterande. Om man har en större hund och inte orkar hålla den när den drar måste man få stopp på dessa fasoner. Det finns regler för hundar i naturen och det finns till exempel förbud mot lösspringande hundar på vissa platser. Om man då inte orkar hålla hunden blir den lös. Ett strypkoppel orsakar hunden starkt obehag när den drar och den slutar då ofta med detta. Ibland kan man behöva rycka till i kopplet för att hunden ska förstå. Ett strypkoppel i rätt storlek kan också vara bra för hundar som ofta smiter ur sitt koppel. Så fort hunden börjar trilska kommer strypkopplet att dras åt och då kan hunden inte komma ur det. En annan fördel med dessa halsband är att det går mycket fort att ta av och få på hunden kopplet, både inomhus och utomhus.

Nackdelar med strypkoppel

Många menar dock att det också finns flera nackdelar med strypkoppel. Flera menar att denna typ av koppel kan orsaka allvarliga nackskador på hunden. Det är dock inte bevisat att just strypkoppel skulle vara orsaken till dessa skador. Andra menar att en hund inte kan lära sig något av obehaget strypkopplet ger. Dessutom är det flera som påpekar att en hund som ofta rymmer ur ett halsband lika gärna kan ha en sele på sig. Många av dem som framför denna kritik är dock inte speciellt insatta i hundar eller uppfostring av dem överhuvud taget. En av de viktigaste sakerna är dock att man har kontroll på sin hund när man är ute, oavsett vilken utrustning man har. Då kan man med gott samvete sedan gå hem och mysa i en stor och skön kontinentalsäng tillsammans med sin hund. Då spelar det inte så stor roll om man har hunden i ett strypkoppel eller i ett snöre.