Hundens sovvanor

Är du hundägare så vet du att din hund sover mycket. Den somnar tidigare än vad du gör på kvällen och den stiger troligtvis upp senare än vad du gör på morgonen. Ovanpå det ligger den ofta och blundar även mitt på dagen. Varför är det egentligen så? Behöver hunden mer sömn än människan eller kan det helt enkelt vara så att din hund är uttråkad, kanske rent av deprimerad? I detta inlägg skall vi försöka reda ut vad som egentligen gäller när det kommer till hundens sovvanor och ta reda på vad som kan hända om hunden får alldeles för lite sömn.

Stora och små hundar

hundar är sjusovare och det finns en anledning till det. De behöver nämligen mycket mer sömn än vad människan gör för att hålla sig friska och må bra. Behovet varierar dock mellan stora och små hundar, då stora hundraser helt enkelt behöver mer sömn än små. En vuxen hund behöver sova 12- 18 timmar om dygnet, en unghund 16 – 20 timmar och en valp nästintill hur mycket som helst. Den tiden de är vakna skall de äta, aktiveras och få så mycket kärlek som bara möjligt. En hund som inte får sova ordentligt, kanske har ni ett litet barn i familjen som alltid vill krama djuret när det sover som sötast, kan bli irriterad och aggressiv, få ett nedsatt immunförsvar och bli känslig för beröring. Det är därför viktigt att låta den sovande hunden sova, framförallt på kvällen och morgonen.

Depression och nedstämdhet

Om din hund i stället har svårt för att sova på nätterna, är orolig och går runt och gnäller, då är det troligtvis något som inte står helt rätt till. Har ni precis förlorat ett annat husdjur kan detta vara källan till oron men om hunden även vägrar äta kan det vara dags att uppsöka veterinären. Om din hund sover som tyngst dagtid, om den är svår att få igång och inte är speciellt matintresserad kan det dessutom bero på en depression. Enligt Ceasar Millan, den amerikanska hundviskaren, har många pensionerade polis-, och militärhundar svårt att acceptera det sysslolösa livet och känner sig uttråkade och deprimerande. Lösningen är att hitta någon form av aktivitet både du och din hund finner givande. En frisk och glad hund behöver inte en madrass från tempur för att kunna sova, oftast räcker det med att den befinner sig i sin ägares närhet.