Hundvård för olika raser  

Alla hundar, oavsett ras, behöver någon form av hud eller pälsvård för att må bra. Vilken typ av vård som passar din hund bäst beror helt på vilken ras hunden är, men självklart även om hunden har långt- eller kort hår.

Långhåriga hundraser behöver generellt mer pälsvård än de korthåriga, men det betyder inte att pälsvården behöver vara photo-1467321309980-a57856cd25f7så pass omfattande eller tidskrävande att det blir jobbigt. För många långhåriga hundraser räcker det med att borsta noga någon/några gånger i veckan, medan andra långhåriga hundraser, t.ex. pudlar kan behöva både kamning och klippning betydligt mer ofta för att må bra och ha en bra hygien.

Korthåriga hundar är väldigt lättskötta till hygienen och sällan krävs någon typ av borstning av pälsen. Att bli borstad kan dock vara en väldigt mysig stund mellan hund och ägare, men se då till att hitta en borste av mjukare kvalité för att inte skada huden på hunden.

Utöver pälsvård behöver alla hundars klor ses efter. Trots att hundar ska röra sig mycket ute, vilket hjälper klorna att hålla en kortare längd är det viktigt att man har koll så inte klorna växer sig alldeles för långa eller blir sneda. Det kan orsaka stora problem och smärtor för hunden att gå och använda sina ben och fötter ordentligt.


En vanlig åkomma för många hundar är problem med trampdynorna. Hundar har inga skor som skyddar deras tassar från hårt väder och vind, vilket kan leda till både spruckna, photo-1445128417616-2f8f1047bb7dtorra trampdynor, till tassar som blivit angripna av svamp för att de varit fuktiga alldeles för länge eller inte torkats och tvättats av ordentligt efter blöta och leriga dagar. För att undvika problem med trampdynorna är det därför viktigt att man alltid ser till att smörja in hundens tassar med en mjukgörande salva. Denna salva finns på de flesta apotek och i alla djuraffärer, oavsett stort eller litet utbud.

För att få tips och råd gällande hundens behov av vård kan man ta hjälp av kunnig personal på olika hundvårdssalonger, djuraffärer eller genom att använda sig av internet. Nuförtiden kan man finna all den information man söker online, men ibland är det mer effektivt att fråga personal som även kan ta en titt på just din hund och hundens förutsättningar för olika typer av omvårdnad.