Populära hundsporter
Alla hundar kräver motion och fysisk aktivitet såväl som mental stimulans för att de ska må bra. Det gäller särskilt de hundraser som har extra hög energinivå, och i deras fall räcker det inte med dagliga promenader för att de ska få all motion och alla de utmaningar som de behöver för att må bra. Har man en sådan hundras kan det därför vara en bra idé att prova någon av de populära hundsporter som finns i Sverige.
Den kanske allra mest populära hundsporten är agility. Det är inte heller svårt att förstå varför den är populär, eftersom det är en hundsport som alla hundar, oavsett ras, kan ägna sig åt, och som är mycket publikbefriande och rolig. Agility går ut på att hunden ska ta sig genom en hinderbana på kortast möjliga tid, och utföra så få fel som möjligt under varvet. Till sin hjälp har hunden sin ägare eller förare, som springer med hunden och indikerar vilken väg hunden ska springa. Det är med andra ord en sport som inte bara ger hunden motion, utan också ägarna. De typer av hinder som ingår i en agilitybana är hopp, balanshinder, slalompinnar och tunnlar. Exempel på hopphinder är däck, långhopp och mur, medan balanshinder kan vara exempelvis en balansbom eller en gungbräda. Vid tävling delas hundarna in efter sin storlek, vilket betyder att alla raser tävlar mot hundar i sin egen storlek. På det sättet blir tävlingarna så rättvisa som möjligt. När man börjar träna agility med sin hund är det bra att gå en kurs för att lära sig hur man ger rätt kommandon, och för att hunden ska få lära sig att ta sig igenom alla olika typer av hinder. Efter det går det dock utmärkt att träna på egen hand, och om man får blodad tand kan man till och med bygga några agilityhinder själv hemma på tomten. Man hittar då lätt allt material man behöver hos Skånska byggvaror. Annars kan man vända sig till närmsta brukshundsklubb, som brukar ha en agilitybana på sina marker.
En annan mycket populär hundsport är lydnadstävling, och precis som i agility går lydnadstävling ut på att hunden och ägaren måste samarbeta. Vid en tävling ska ekipaget bestående av hund och förare ta sig igenom ett förutbestämt program med en rad moment, till exempel att hunden ska stanna och komma på kommando och gå fot, med så få fel som möjligt. Normalt sett får föraren inte ge några kommandon eller någon uppmuntran till hunden medan ett moment pågår, utan endast mellan momenten.
Vill man prova på en mer fartfylld sport, som än så länge är ny i Sverige men som stadigt växer i popularitet, ska man testa hundfrisbee. Inom hundfrisbee tävlar man i två olika grenar, distans och freestyle, och vilken gren som passar en bäst beror på vilket sinnelag man har. Om man är kreativ och tycker om att komma på nya trick att lära sin hund passar freestyle bäst, eftersom det är en bedömningssport där det gäller att hunden fångar en frisbee så flärdfullt som möjligt, i kombination med olika trick. Är man mer matematiskt lagd, och tycker om mätbara utmaningar, passar distans sannolikt bättre, eftersom denna gren går ut på att föraren och hunden ska utföra så många och så långa kast som möjligt under en viss tid. Det finns på så sätt en hundsport för alla.