Renrasig hund eller blandras
När beslutet är fattat om att det är dags att skaffa en hund, är nästa fråga vilken ras man ska ha. För det finns en hel del olika hundar att välja mellan, alla med olika egenskaper och utseenden. Nästan 300 olika raser finns det, och då är inte alla blandraser inkluderade. Det är mycket som ska tas hänsyn till – hundens storlek, temperament, typ av päls och aktivitetsnivå. Så vad ska man då välja för typ av hund, en blandras eller en renrasig?
Fördelar och nackdelar med en renrasig hund
Den största fördelen med att skaffa en renrasig hund är att man vet vad man får. En rashund har alltid typiska egenskaper eftersom den är framavlad för ett visst syfte. Är du till exempel ute efter en jakthund är det därför perfekt med en hund som är framavlad för just jakt.
En renrasig hund köps alltid från uppfödare vilket innebär en trygghet i form av att man alltid har en person att vända sig till med god kunskap om just den här rasen. Uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben är mycket kunniga om sina hundar. En uppfödare har dessutom ansvar för att ta tillbaka valpen om det mot förmodan skulle behövas. Ibland inträffar till exempel oväntade allergier och då är det skönt att veta att valpen kan lämnas tillbaka i trygga händer och att man inte själv behöver sälja den.
Genom att skaffa en renrasig hund bidrar du också till god hälsa inom rasen. Registrerade uppfödare har höga krav på sig, bland annat ska valpen vara minst åtta veckor gammal vid leverans, vara veterinärbesiktad och ha ett köpeavtal. Däremot finns alltid risken för att hunden har vissa rastypiska sjukdomar, och de är ofta mycket dyrare än blandraser. Behöver man finansiell hjälp vid ett hundköp kan man ta ett lån hos exempelvis https://www.zmarta.se/ men överlag ska man veta att en egen god ekonomi från början, är bättre om man ska bli hundägare.
Fördelar och nackdelar med en blandras
En vanlig myt är att blandraser skulle vara friskare än renrasiga hundar, men det stämmer inte då det är ungefär lika. Däremot undersöks renrasiga hundar ofta då de ska följa olika hälsoprogram, vilket inte blandraser gör. Eftersom varje hundras är framavlad för ett särskilt ändamål vet man inte lika säkert vilka egenskaper en blandras kommer att få som vuxen. Däremot är risken för inavel minimal när hundarna inte hör till samma ras. Hundar av blandras drabbas inte heller av de ideal som finns för vissa raser vad gäller utseende, som till exempel hos mopsar.
Vill man vara aktiv och tävla med sin hund så bör man välja en renrasig hund då det krävs att hunden är renrasig för att få ställa upp i en hundutställning till exempel. Dock finns det även inofficiella tävlingar där blandraser får ställa upp, men utbudet är inte lika stort. Att välja hund är långt ifrån enkelt. Att välja den gulligaste hunden är inte alltid lämpligt. En liten och söt blandrasvalp kan växa upp och bli väldigt stor, och det går inte att veta exakt innan man genomför köpet.