Så mycket motion behöver din hund

Som så mycket annat när det gäller hundar beror mängden motion och fysisk aktivitet på vilken ras hunden är. Även hundens ålder spelar in. Under valpens första månader i livet ska man nämligen inte utsätta den för någon typ av motion eller tyngre fysisk aktivitet. Självklart kan man leka med valpen, och ägna sig åt kontaktövningar, som handlar om att få valpen att fråga om lov genom ögonkontakt innan den gör något, men man bör inte gå på några (längre) promenader när valpen fortfarande är liten.

Det kan man istället börja göra när hunden är mellan sju och tio månader gammal. I takt med att hunden växer sig större kan man sedan utöka längden på promenaderna, mängden övningar och aktiviteter man ägnar sig åt, och intensiteten på aktiviteterna. Det är viktigt att tänka på att man inte bör ägna sig åt tyngre aktiviteter som belastar benen mycket förrän hunden är fullvuxen och skelettet inte ska växa mer. Exempel på sådana tunga aktiviterer som bör undvikas under hundens unga år är att agera draghund för pulka eller att springa i koppel bredvid cykel. Det kan däremot vara bra aktiviteter för hunden när den är äldre, och behöver göra sig av med energi. Det är dock inte alla hundraser som kräver så mycket motion att det är nödvändigt med så intensiva aktiviteter – för vissa raser, som mops eller fransk bulldogg, räcker det med en längre promenad och flera kortare promenader om dagen för att deras energibehov ska tillgodoses.

Ett annat bra sätt för hunden att göra av med energi mellan promenader, om man har en hund med högre energibehov än så, är att låta den gå fritt på tomten. Då måste man dock först se till att tomten är lämplig för en frigående hund, till exempel genom att kontrollera att det inte ligger några vassa redskap eller något annat hunden kan skada sig på någonstans. Om man inte redan har ett staket runt tomten är det också nödvändigt för att hunden ska kunna springa lös. Du hittar allt byggmaterial du behöver för att bygga ett staket på Buildor.se.

En hund behöver dock mer än bara fysiska aktiviteter för att må bra – den behöver också mental stimulans. Det kan handla om allt från att hunden får söka efter gömda godisar hemma och lära sig att sitta, ligga och rulla runt till att man ägnar sig åt en hundsport, som agility, lydnad eller spårning. Många av dessa hundsporter erbjuder också hunden gott om fysisk motion. Det enda som är viktigt att tänka på är att man ser till att hundens mat- och näringsintag matchar dess fysiska aktiviteter. Då får man en välmående och glad hund.